Psalmul 118:24

Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne veselim în ea!
Psalmul 118:24

Saturday 10 September 2016

Ghiveci

     Cel mai și cel mai greu mi se pare să găsesc titluri bune pentru postările mele. Titlul e important, trebuie să aibă legătură cu conținutul postării, deci să fie sugestiv, și trebuie musai să fie atrăgător. Cum vi se pare, deci, "Ghiveci"? :))
     În primul și în primul rând, țin în mod expres să-mi exprim bucuria și recunoștința pentru faptul că părul crește la loc. Uff, de-ar fi așa și cu dinții! Oricum, e bine că părul crește la loc, pentru că tocmai m-am tuns, iar coafezei i-a alunecat puțin cam adânc foarfeca în claia mea de păr... Las' că crește!-mă îmbărbătez eu singură.
     În al doilea rând, părul meu e în proporție de 95% alb, a fost tristul verdict. Bănuiam, dar speram, totuși, la un 75%, nu că ar mai conta. Ce e grav, e că sunt alergică la multe chestii și n-am voie vopsea. Adică am voie, nu mă bate nimeni, dar o fac pe pielea mea. De ani buni mă vopsesc doar cu "Henna", dar să vedeți caraghioslâc: am sinuzită, și de câte ori mă vopsesc mă doare crunt capul, pentru că trebuie să stau 3 ore în cap cu maglavaisul, care e ud. Nu m-am mai vopsit de vreo 2 luni, atâta trebuie să treacă după o vopsire cu "Henna" când vrei să revi la "chimicale", iar acum, că a trecut perioada, stau cu vopseaua chimică în dulăpior și n-am curaj să o folosesc. Nici rezultatul negativ al testului de alergie nu garantează că nu vei face alergie în timpul vopsirii. Coafeza a zis că mai bine să nu. A zis că nu de mult a plecat o clientă de la salon cu ambulanța... Concluzie: revin la Henna, dar schimb marca si o să îmi încălzesc capul, în cele trei ore cât trebuie să o țin în cap, cu uscătorul de păr, din când în când. Să sperăm că va funcționa. Sincer, am zis că mă las albă, asta este! Dar nu pot. E deprimant: Riduri? Check! Păr alb? Check! Pe bune? Nu-s așa babă!
     În al treilea rând, știți cum se desparte în silabe cuvântul "oaie"? O-a-ie! Oaie! 3 silabe! Stăteam complet relaxată pe o bancă, într-un parc, când trece o mămică cu copilul, care țopăia vesel pe lângă ea și despărțea cuvinte în silabe. Ăla micu, pentru că chiar era mic, când le nimerea, când nu, dar se distra, asta e sigur. Așa am aflat cum se desparte corect, în silabe, cuvântul "oaie". A fost o imagine așa de frumoasă! M-a făcut să-mi fie tare-tare dor de vremurile când mă plimbam și eu cu copilu' de mână.
     În  al patrulea rând... Îmi displac profund oamenii care judecă alți oameni, pe care nici măcar nu-i cunosc. Doar după aparențe. Măiculiță, de câte ori n-am făcut la fel, dar m-am lecuit cu ceva vreme în urmă. Sper.
Cunosc o femeie cu o viață extraordinară. Ca să vă zic doar pe scurt, când era micuță, foarte micuță, tatăl ei a aruncat-o în zăpadă pentru că nu a vrut-o. A "cules-o" bunica ei, care a crescut-o, si a crescut-o bine. Apoi a rămas văduvă, cu doi copii, când era foarte tânără, soțul murindu-i într-un accident violent și stupid. Și-a crescut singură copiii, și nu oricum, le-a oferit o educație bună. Nu s-a mai căsătorit niciodată. A muncit din greu. Și da, e o femeie dintr-o bucată, fără să afișeze o falsă-evlavie, falsă-smerenie, fără dulcegării și finețuri. Spune ce gândește și e bărbătoasă. Mă întreb, dacă nu era așa, cum ar fi răzbit în viață? Tot ce văd "prețioșii" din jur, e că nu se încadrează în șablonul femeii de 70+. E altfel. Altfel nu e bine... Pe bune?!!
     Ghiveciul meu avea mai multe ingrediente, dar le-am uitat. :(
Uite și o poză! În caz că vă plictisește postarea, vă uitați la poze(ă). :))

Frumoasă luna! Se vede și Luceafărul, dacă priviți atent, undeva mai aproape de linia orizontului, ca o scamă albă.



Vă pup cu drag!
ella

9 comments :

  1. Totusi, oaie nu-i din doua silabe? oa-ie?
    Initial am crezut ca dai o reteta de ghiveci, ca tot e anotimpul lui :)
    Deseori si eu sunt judecata ca fiind "altfel", dar asta nu inseamna ca nu ajunsesem sa judec si eu la randul meu oamenii care mi se pareau diferiti. Acum fac educatie cu mine sa nu mai cad in gresala asta, caci stiu cum e sa fii acuzat pe nedrept. Insa e greu, sa stii. Am deprinderi de care nu pot sa scap asa usor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigur că oaie e din două silabe, tocmai asta e amuzant. Când nimerea micuțul, când nu, despărțirea în silabe. Maică-sa îl corecta iar el nu se descuraja deloc, țopăia la fel de vesel. Bag seama că la vârsta aia nu e loc de orgoliu. :))
      Da, toți la un moment dat am fost judecați și am judecat, din păcate.
      O săptămână faină!

      Delete
  2. Omul are aceasta tendinta de a judeca,important e ca unii isi dau seama si incearca macar sa se corecteze.Mai exact,in timp ce unii nu se silesc deloc,altii lupta cu balaurul din ei:).
    Un titlu pe care l-as asocia cu ghiveci ar fi ratatoiulle,dar atunci chiar trebuia sa fie si o reteta.
    Pe mine ma amuza framantarea ta legata de riduri,par albit(ca ma regasesc in ce spui).Ella,ai vazut "Death Becomes Her "(cu Meryl Streep,Goldie Hawn,Bruce Willis)?
    Eu nu ma vopsesc cu henna pentru ca nu ma vopsesc des,si contrar unor pareri,vopsirea parului cu chimicale nu grabeste procesul de albire ,ritmul e acelasi si cu parul vopsit si cu parul nevopsit.Nu as suporta sa stau cu parul umezit atat de mult timp.Si nu intotdeauna obtii nuanta dorita.
    Tot ce pot eu sa iti spun e sa nu te mai gandesti la trecerea timpului etc.etc..Dar,sa faci ce trebuie,adica sa continui sa ai grija de tine.Si sa nu ocolesti metodele,ingredientele simpliste(ex.iaurtul, niste cuburi de gheata facute din suc de lamaie ,ori infuzie de plante-rozmarin,musetel,menta,tei,lavanda..,ori ambele combinate ).Si fara griji,stres! Si daca peste toate astea, ai reusit sa iesi din sablon,e perfect.De fapt in asta consta adevarata imbatranire,incadrarea in sablon, mie imi place sa-i spun intrarea in MATRIX.
    P.S.
    Frumoasa imagine,imi place bolta cereasca pe timp de seara/noapte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am vazut filmul mai de mult, de vreo 2 ori chiar, dar "About Schmidt" n-am reusit sa vad, ca nu l-am gasit.
      Pai ca sa iti zic drept, nu ma prea gandesc la trecerea timpului, sau mai bine zis nu cu amărăciune. Fac si eu haz de necaz. Treaba cu parul alb e genetica, sunt carunta de mult doar ca nu m-am vazut pana acum, din cauza vopselei. :D
      Orice nuanta ar iesi cu henna, e mai de dorit decat alb. :))
      Mikaela, cu iaurtul, cuburi din suc de lamaie si restul, ce sa fac? Le mananc? Le pun pe fata? Pe parul alb? :)) Pe fata banuiesc.
      Ai dreptate, treaba cu sablonul ma zgarie pe timpan, asa rau suna. Eu tocmai am iesit din sablon. Sau tocmai am intrat in unu? Inca nu-mi dau seama. O sa ma explic intr-o zi mai pe-ndelete. :)
      Te pup!

      Delete
    2. :))Mey,cum sa le mananci,zau asa!?!
      Cuburile le aplici,sau mai bine zis le treci peste piele,ca daca aplici se topesc,ei comedie!Asta dupa ce ai curatat tenul cu demachiant(care poate fi si lapte,si iaurt).Dar iaurtul il poti folosi si pe post de masca.
      Cat despre cuburile alea e vorba de raceala,practic raceala actioneaza ca un lifting,iar daca folosesti apa de planta(infuzie,ceai) cu atat mai bine,daca mai adaugi suc de lamaie sau portocala sau casctravete,de exemplu,iarasi,cu atat mai bine.
      Nu ai intrat in sablon,ai iesit:))Doamne,ce vorbim aici!?
      O sa iti trimit eu ceva sa vezi cum poti viziona filme,trimit pe mail.Si iti trimit si pentru domnul Schmidt.:)
      P.S.
      E adevarat,zaharul distruge colagenul,accelerand astfel imbatranirea pielii.Insa trebuie sa tinem cont ca nu toti mancam pe la restaurante,fast-food,mancaruri si semipreparate din comert .Zaharul are rol de conservare si este folosit din plin in tot ce exista pe piata,de la dulcegarii pana la sosuri,maioneze,mezeluri.Asta nu inseamna ca mor daca imi fac pofta cu un fursec,explodez,ori ma uratesc.Cand gatesti acasa,si cu drag,si cu atentie la cantitati si ingrediente,nu-i acelasi lucru.Eu asta cred.

      Delete
    3. Si pentru ca tot s-a vorbit de uleiul de cocos,aici cateva remedii pentru incetinirea albirii parului:
      http://www.divahair.ro/frumusete/ingrijirea_parului/albirea_parului_*_cauze_si_remedii

      P.S.Cine are posibilitatea isi poate vopsi parul foarte frumos cu ajutorul unui macerat din coji de nuci verzi,ori ceai de frunza de nuc(pentru nuante aramii),pentru blond se foloseste morcov.Insa cand parul a albit prea mult,nu stiu daca efectul este chiar cel dorit.

      Delete
    4. M-am vopst cu henna, din nou, și am o superbitate de culoare în cap! Ce-mi place cel mai mult e că nu e o culoare artificială, pare natural.
      In ce priveste dulciurile, sunt cuminte, atât cât pot. Uite, în seara asta mă uit la Vocea României și mănânc pufuleți. Sărați, nu dulci. :)) Da, da, știu, nici sarea nu-i bună, dar numai în seara asta și poate și vinerea viitoare.
      Să nu uiți de mail! Merci!

      Delete

  3. As putea sa evidentiez o parte buna a problemei tale: stii sigur ca nu esti alergica la henna (pentru ca e foarte posibil si asta - chiar daca e un produs natural).
    De asemenea as vrea sa-ti spun ca mai demult, cand cautam sa ma informez, am citit pe internet ca e mai probabil sa apara o reactie alergica la vopseaua de par artificiala dupa ce o perioada indelungata s-a folosit henna. Nu stiu daca e asa (internetul dezinformeaza de multe ori), dar sa ai grija.

    Referitor la mine acum ...
    Am mult par alb, desi am numai 37 de ani. Am astm pe fond alergic, sinuzita si rinita alergica. :D Prin urmare mi-e teama sa nu fac vreo reactie alergica severa, cu soc anafilactic, deci m-am ferit pana acum de vopsea si am stat asa, cu fire albe prin parul meu saten inchis. :)
    Presiunea sociala e destul de mare. O colega de serviciu mi-a spus de patru ori pana acum ca ar trebui sa ma vopsesc. :) Alta a spus ca ea foloseste nuantator, ca sa fie ingrijita (concluzia fiind ca eu nu sunt :)) ), alta ca parul alb i se pare trist.
    Fiecare e liber sa aiba o parere, desigur
    Peste tot majoritatea femeilor au parut vopsit si nu-si fac nicio problema, deci e destul de greu de rezistat.

    Eu incerc sa rezist, totusi, pentru ca sanatatea mea e mai importanta si pana acum chiar nu am avut curaj sa testez daca patesc ceva sau nu.

    Oricum, pentru mine cu adevarat importanta e parerea sotului meu despre mine, in primul rand lui trebuie sa nu-i par urata. Iar el mi-a spus clar ca nu vrea sa ma vopsesc. Lucru care ma face sa rezist altor pareri fara sa ma explic de ce si cum - e obositor si nici nu vreau sa raspund oamenilor curiosi.

    Incerc in schimb sa am faţa ingrijita (folosesc crema de ochi dimineata si seara, o crema hidratanta pentru restul tenului, pensez firele rebele din sprancene ca sa-si pastreze o forma frumoasa). Adica incerc sa am tenul curat, ingrijit si luminos, sa fie un contrast placut cu parul caruia momentan nu-i fac nimic pentru ca nu am curaj.

    Ca o incurajare as mai dori sa spun ca am intalnit in viata mea cateva doamne care aveau aceeasi problema ca si noi, faptul ca au incaruntit destul de repede. Pe unele din ele le-am cunoscut inainte de a incepe sa mi se albeasca si mie parul.
    Nu stiu cum s-a potrivit, dar toate doamnele respective mi s-au parut speciale si expresive. Poate datorita contrastului dintre un ten inca tanar si parul carunt ... nu stiu. Chiar acum am in minte trei astfel de doamne cu un chip frumos si luminos, dar cu parul carunt.

    Deci orice ai decide, ingrijeste tenul cum stii tu, cu produse simple si naturale sau cu o crema potrivita. Mananca putine dulciuri (zaharul incarunteste parul mai repede si are efect nociv asupra colagenului din piele => aparitia si adancirea ridurilor) si mai putina sare.
    Cam asta incerc si eu sa fac, nu-mi iese mereu, dar ma straduiesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Între timp m-am vopsit cu Henna. :)
      Și mie îmi cam plăcea cu părul alb, mi se părea că îmi stă bine. O singură persoană mi-a spus că s-ar putea să-mi stea bine și așa, gri, restul s-au minunat, puțin exagerat după părerea mea, de părul meu alb.Persoanele care n-au spus nimic, se uitau insistent la păr, ceea ce e tot aia. :))
      A trebuit să explic, de m-a durut gura, de ce sunt căruntă, de ce nu mă vopsesc, așa că am cedat.
      Am schimbat marca de henna, însă. Ani de zile m-am vopsit cu același fel de henna și habar nu aveam că se poate și mai bine. Asta e mult mai fină, e pudră cu adevărat, devine cremoasă după preparare și e mult mai ușor de întins. Alergie, în adevăratul sens al cuvântului, nu fac de la henna, doar că mă mănâncă puțin capul până la prima spălare cu șampon. De la cea veche mă mânca mai tare. Mi-a prins neașteptat de bine pe firele albe, având în vedere că nu m-am mai vopsit de mult, și a ieșit o culoare foarte frumoasă, un arămiu închis. Am pus 50% henna roșu și 50% henna negru (indigo, de fapt)și pe lângă cantitatea de apă necesară pentru preparare am mai adăugat 3 linguri de zeamă de lămâie, o jumătate de linguriță de ulei de avocado și o linguriță de scorțișoară-pudră, ca să mai ia din mirosul ăla de iarbă al hennei. Rezultatul a fost mai mult decât mulțumitor.
      Dulciuri nu mănânc des, dar și când scap... Prăjiturilor nu le pot rezista, și tocmai am descoperit o cofetărie bună. :))
      Pentru ten, folosesc demachiant, toner, ser antiage de noapte și o cremă de zi, tot antiage, preparate de mine, și sunt mulțumită. Sunt mai bune decât tot ce am avut până acum. Nu mă îndoiesc că se găsesc de cumpărat și produse foarte bune, dar probabil nu-s de nasul meu. :D
      Treaba cu ridurile astea e că am stat prea mult bosumflată în ultimul an. Până la urmă e adevărat, tristețea ne îmbătrânește.
      Mulțumesc mult pentru comentariu, Mari! O să încerc să țin cont de sfaturile tale. :)

      Delete