Psalmul 118:24

Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne veselim în ea!
Psalmul 118:24

Wednesday 26 October 2016

Ce-am invatat azi la scoala...

... și-am rămas mută. Poate voi știați, însă eu doar azi am aflat.
Este vorba despre banala sare de bucătărie care, până la urmă, pare-se că nu e chiar atât de banală...
Știți că sarea de bucătărie pe lângă bine-cunoscutul iod conține și antiaglomerant. La fel ca mulți oameni, credeam și eu că are și antiaglomerantul ăsta un rol anume, o utilitate, de-asta se află în sare, dar ce nu știam și am aflat astăzi este că la peste 100 grade Celsius antiaglomerantul se transformă în cianură de potasiu care e, după cum bine știm, o otravă. Din acest motiv este indicat ca sarea sa fie adaugata in mancare doar la sfarsit. Dar stau si ma intreb: ce faci cu painea, care trebuie coapta? ce faci cu atatea si atatea feluri de mancare la care nu ai cum sa adaugi sare doar la sfarsit?
Discutia a pornit initial, foarte interesant, de la produsele bio. Sunt, de exemplu, mezelurile cumparate de la țărani, făcute de țărani, bio? Fără E-uri? Răspuns: nu. Și nu pentru că trișează ei, ci pentru că pur și simplu sarea pe care o folosesc ei, ca noi toți de altfel, conține iod și antiaglomerant, care e un E. Un E mare de tot.
Ajunsă acasă am gugălit puțin și am găsit articolul acesta, cu un titlu cât se poate de sugestiv:
 "Sarea iodata – antiaglomerant pentru reducerea aglomeratiei pe planeta!"
"Cat de ironic, antiaglomerantul E536 (ferocianura de potasiu) din sarea pe care o consumam nu este pentru, asa cum imi imaginam eu cel putin, impiedicarea sarii sa se faca bulgari ci pentru decongestionarea traficului in Bucuresti si de fapt in toate locurile pe planeta prin reducerea populatiei. Pare aberant? ESTE, si este obligatoriu prin lege!"
Trist, nu? :(

14 comments :

  1. N-am curaj sa mai citesc articole de genul ala, dar stiu ca si-au propus sa ne mai reduca numarul, ca cica suntem prea multi pe planeta. Daca ei s-au trezit peste noapte dumnezei, asa sa le ajute Dumnezeu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa ne reduca, nu-i putem opri. Tot ce putem face e sa speram ca odata "redusi" ajungem intr-un loc mai bun. :)

      Delete
  2. Sarea de masa care se comercializeaza toata (indiferent ca este iodata sau neiodata, de mase sau de ce o fi) contine astfel de substante ( obligatie prin lege) dar... sarea industriala vrac nu contine nimic, sau sarea bulgari dar... aceasta sare nu e curatata deloc, este bruta asa cum se extrage. Se gaseste la saline de obicei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma gandeam si eu la sarea aia pe care o ling oile... Imi fac rost de un bolovan de sare si cioplesc ori de cate ori am nevoie... :))

      Delete
  3. Cunostintele noastre oricat am fi de elevati,pana la urma, sunt limitate.Tocmai de aceea ,manipularea maselor,e foarte la-ndemana.Un articol corect prezentat,nu iti va sugera niciodata ce anume sa crezi.Sa nu uitam ca tot in urma unor teorii conspirationiste au ajuns multi sa nu-si mai vaccineze copiii,de pilda.Aceeasi nebunie vis a vis de consumul de apa,ba 1,5 l zilnic,ba 2,ba 3,ba am intalnit si 5 l.
    Alte articole ne invata cum sa ne alcalinizam organismul(dar nu spune nimeni daca e musai necesar acest lucru ,oare corpul trebuie sa fie in stare alcalina vesnic??...).

    Cred ca otrava cea mai periculoasa tine de ce nu se vede,de ganduri rele,de emotie negativa,neiertari,invidii...
    Daca am invata cum sa traim,probabil ca am neutraliza toate otravurile din hrana.




    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai spus un MARE adevar. Cred cu toata taria ca avem puterea sa neutralizam tot ce e rau, dar din pacate, asa cum ai zis si tu, ne otravim singuri cu gandurile noastre rele, cu mintea noastra sucita, in asa hal cum nicio otrava din exterior n-ar putea s-o faca.

      Delete
  4. Bine te-am regasit! Am cam lipsit de pe blog, mult timp! Dar ma bucur sa te recitesc, cu mare drag! Eu cumpar sare roz de Hymalaia si o macin in blender! Am renuntat la orice fel de Vegeta sau alte Delikat-uri... in rest, Dumnezeu cu noi! Tare frumos lucrezi, ca de obicei! Pupicei!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine ai revenit!
      Da, sarea de Himalaya e buna, dar din pacate taranul nu isi permite sa foloseasca sare de Himalaya cand taie porcu'.
      Te pup si eu si multumesc de vizita! :)

      Delete
    2. Mi-a placut asta cu taranul care nu-si permite delicateturi cand taie si sareaza porcul si mai ce are el prin gospodarie.
      Interesant articolul tau.
      NIci sarea si nici zaharul nu ar fi rele, daca ar fi alea naturale, dar din pacate nu sunt, ci au in ele tot felul de adaosuri.

      Delete
    3. Multumesc! Si multumesc de vizita! :)

      Delete
  5. Țăranii (câți or mai fi), folosesc sare din aceea vrac, ieftină. De care folosim la murături, tocmai pentru că e sare pură.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si sarea aceea vrac, ieftina, este tot cu iod si antiaglomerant pentru ca asta e LEGEA. Pura e doar cea care poate fi cumparata de la saline, cum bine spunea mai sus Maria.
      Am fost de curand intr-un supermarket si am studiat toate sortimentele de sare de Himalaya. Toate contineau iod, mai putin doua sortimente, unul cu ierburi provensale si altul cu chili, parca.
      In Germania am vazut in supermarket sare de mare grunjoasa, pura, fara alte adaosuri. La ei se poate...
      Tarani mai sunt, dar daca noi nu-i sustinem in niciun fel, n-o sa mai fie.

      Delete
  6. Am gasit sare de mare Solaris la 50g, importata din Grecia, care nu are iod si nici antiaglomerant. Cred ca se poate gasi si online. Pe punga se mentioneaza faptul ca legea permite comercializarea sarii fara iod daca e vorba de cantitati sub 1kg (se mentioneaza concret legea si articolul, dar nu le-am tinut minte). Pacat ca noi ne stricam sarea noastra buna din saline :( punand iod si antiaglomerant. Oare oamenii care fac legile nu se gandesc ca vor avea vieti pe constiinta?
    Mai e ceva, mie mi-a intrat in reflex sa fac o cruce deasupra farfuriei inainte de a manca ce e in ea si sunt convinsa ca se neutralizeaza tot ce o fi rau daca n-am avut cum si de unde sa iau sare buna sau oua bune etc. E un gest invatat de la mama si bunica care fac o cruce si din aluat cand framanta paine, si cand pun ceva la cuptor, iar un parinte mi-a intarit ca e o obisnuinta buna sa binecuvantam mancarea astfel. Cu Dumnezeu alaturi astfel putem sa scapam de frica de a ne imbolnavi - daca legile nu ne apara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. O să caut și eu. Cumpăr și alte produse de la Solaris, și-s mulțumită de ele.
      Să știi că și noi avem obiceiul de a binecuvânta mâncarea înainte de a o mânca, rostind o scurtă rugăciune. :)

      Delete